Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Een next level manier om je favoriete film te beleven

Ook filmliefhebbers komen dit seizoen in het theater aan hun trekken. Daar zorgt het team van Annerieke Glaser-Yakoub van Cinema in Concert uit Nederland voor. Zij brengen met hun filmconcerten de magie van het grote scherm muzikaal tot leven.

Weet je waar en hoe het concept filmconcerten is ontstaan?

Annerieke Glaser-Yakoub: “Poeh, dat is een goede vraag. Wanneer filmconcerten precies zijn ontstaan weet ik eigenlijk ook niet. In het buitenland zijn ze al een hele tijd erg populair.In Amerika, maar ook in de UK en Duitsland zijn ze druk bezocht en komen ze het meeste voor.”

Waarom is het concept nu pas een succes in Nederland en België?

Annerieke Glaser-Yakoub: “Er is in het verleden wel al het een en ander georganiseerd quafilmconcerten, maar waar veel organisatoren tegenaan liepen is denk ik de hoge kosten om het te organiseren. Dat maakt het risico van het organiseren van een filmconcert best hoog. In het verleden werden deze concerten vooral georganiseerd door een aantal van de grotere evenementenorganisaties. Ik kan mij voorstellen dat zij zich om deze reden op andere concerten zijn gaan richten. Wij zijn als klein bedrijf juist helemaal gefocust op alleen filmconcerten en kunnen het daardoor misschien onder deze voorwaarden wel organiseren.”

Hoe verklaar je het succes van filmvertoningen met livemuziek?

Annerieke Glaser-Yakoub: “Dat is eigenlijk heel simpel en heeft met verschillende factoren te maken. Tegenwoordig streamt iedereen de nieuwste films thuis vanaf de bank op zijn tv. Heel relax natuurlijk, maar een deel van de charme van naar de film gaan gaat
daarmee helaas verloren. Wat wij doen is het tegenovergestelde. Het is een totaalervaring waar alles samenkomt. De combinatie van een geliefde film, een groot orkest, een megagroot bioscoopscherm in een mooi theater is een spectaculair avondje uit!”

Speelt het orkest telkens de originele score?

Annerieke Glaser-Yakoub: “Jazeker. De originele score wordt zo gearrangeerd dat hij door een heel orkest uitgevoerd kan worden. Bij de meer klassieke muziek spreekt dat sowieso voor zich, maar ook alle popnummers worden door het orkest gespeeld.”

Mikken jullie dan vooral op film of muziekliefhebbers?

Annerieke Glaser-Yakoub: “Beiden! Voor de filmliefhebbers is het een next level manier om je favoriete film te beleven. En voor muziekliefhebbers is het een meeslepende avond die naast een avond genieten van fantastische muziek je ook helemaal onderdompelt in de film en de totale sfeer van de avond.”

Op basis waarvan selecteren jullie films voor de Belgische theaters?

Annerieke Glaser-Yakoub: “Dat istoch een combinatie van eigen smaak en een gut feeling van wat we denken dat werkt. Je merkt dat de grotere films als ‘The Gladiator’ gewoon heel goed werken. De wat kleinere nichefilms blijven toch wat spannender qua verkoop en dat maakt het, gezien de hoge kosten om deze shows te organiseren, ook voor ons wat spannender. Maar ook daar zitten leuke dingen aan te komen. Eigenlijk kiezen we nu alleen films uit waar we zelf ook blij van worden om in concertvorm te zien. Dat blijft voor ons een belangrijke drijfveer.”

Waar kijken jullie zelf het meest naar uit nu de theaters stilaan weer de deuren openen?

Annerieke Glaser-Yakoub: “Na deze moeilijke periode waarbij we al onze concerten hebben moeten verplaatsen kijken we enorm uit naar volle zalen en de reactie van het publiek. Wanneer de muziek tijdens een film live gespeeld wordt, merk je zoveel emotie op in
de zaal. Iedereen heeft een eigen verhaal bij een bepaalde film.”

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?

Annerieke Glaser-Yakoub: “Voor nu zijn we vooral heel veel leuke shows in Nederland en België aan het plannen. Daarnaast zijn we achter de schermen aan het werk om te kijken of we van Nederlandse films ook filmconcerten kunnen maken. Mochten jullie nog suggesties hebben voor Belgische films dan horen we het graag!”

Cinema in Concert presenteert dit seizoen onder meer ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone ™ in Concert’ in Capitole Gent en ‘Gladiator Live in Concert’ in Stadsschouwburg Antwerpen.

Meer artikels