Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Laurenz Hoorelbeke en Jasmine Jaspers

Laurenz Hoorelbeke en Jasmine Jaspers zijn vaste waarden geworden in de musicalwereld. Een heel kleine wereld waarin ze grote faam maakten dankzij hun hilarische personages Titus & Fien. Alle kinderen in Vlaanderen willen met hen op de foto vanwege hun extravagante look en sarcastische ondertoon in de sprookjesmusicals van Deep Bridge. Dit najaar zijn ze in het theater te zien als Floris (als Jan Zonder Land) en Frida (als Sherriffin van Nottingham) in ‘Robin Hood & Ik’.

Anderhalf jaar stonden ze niet op het podium. Dat wat ze het liefste doen, werd in een ogenblik weggerukt uit hun leven. Drie producties waarmee ze zouden schitteren in de zalen werden keer op keer verplaatst, totdat ze in juli terug de bühne op mochten in de gigantisch populaire musical MAMMA MIA! In september en oktober is Robin Hood & Ik aan de beurt.

Wat hebben jullie het afgelopen anderhalf jaar het meest gemist aan het optreden?

Laurenz Hoorelbeke: “Contact. Menselijk contact, lichamelijk contact. Wij zijn gewoon een heel lichamelijk volk. Wij musicalmensen.”

Jasmine Jaspers: “Wij knuffelen heel vaak en geven elkaar ook bijna altijd een kus als we elkaar zien.”

Laurenz Hoorelbeke: “Het is een heel kleine wereld, maar één die heel goed aan elkaar hangt. We doen iets wat we graag doen en ook iets wat we willen doen. Het is niet dat we van 9 tot 5 op een bureau zitten, bij wijze van spreken. Nee, we doen gewoon echt wat we graag doen. Dat is ook onze hobby en dan opeens viel dat allemaal weg door Corona.”

De musicalwereld is een kleine wereld, zoals jullie zeiden. Wisten jullie dan altijd al dat jullie iets met musical of theater gingen doen, wetende dat die wereld zo klein is?

Laurenz Hoorelbeke: “Absoluut. Vanaf de eerste shows die ik zag in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Ik was elf toen ik ‘The Phantom of the Opera’ zag, ik zat toen op de zesde rij. Ik zag zo het speeksel van de artiesten heen en weer vliegen en ik vond dat zo geweldig dat die acteurs zich zo hard inleefden in hun rol. Toen was ik verkocht. Vanaf dan was ik hier (in Stadsschouwburg Antwerpen – nvdr) niet meer weg te houden.”

Jasmine Jaspers: “Ik was twaalf toen ik iemand in het amateurtheater zag optreden. Ik was superharde fan en was ook erg verliefd op die jongen. (Lacht) Uiteindelijk heb ik mij dan ingeschreven voor het amateurtheater, zo ben ik naar het Lemmensinstituut gegaan en de rest is geschiedenis.”

Herinneren jullie zich nog de allereerste keer dat jullie op het podium van Stadsschouwburg Antwerpen stonden?

Jasmine Jaspers: “Bij mij was dat met ‘Fiddler on the Roof’. Dat was heel speciaal voor mij. Het was ook een heel erg lange show, maar als ensemble was dat fantastisch om te doen. We konden veel zingen, dansen, alles eigenlijk.”

Laurenz: “Schmieren.”

(Jasmine lacht)

Laurenz Hoorelbeke: “Schmieren, dat wil zeggen dat je grapjes op het podium uithaalt met de rest van de cast zonder dat het publiek het ziet. Dat houdt het wel leuk als je 87 voorstellingen na elkaar speelt.”

Wat zijn dan zo van die ‘Schmieren’?

Laurenz Hoorelbeke: “Iedereen weet dat als je elke keer dezelfde show moet spelen en serieus moet blijven, dat het heel saai wordt. Je moet dat een beetje sprankelend houden, door grappige dingen te vertellen achteraan op het podium als je eigenlijk een serieus spel moet spelen.”

Jasmine Jaspers: “Of eens in elkaars kont knijpen. Niemand ziet dat.”

Waarom werkt dat eigenlijk zo goed tussen jullie als duo op het podium?

Laurenz Hoorelbeke: “We zijn begonnen als Titus & Fien in de musical ‘Rapunzel’ in 2017, geloof ik. Eigenlijk was ik niet door de auditie, maar
de andere acteur had afgezegd. Ik heb toen met Jasmine de show op vijf dagen in elkaar gestoken.”

Jasmine Jaspers: “Vanaf de eerste dag dat we elkaar zagen, klikte dat meteen. De regisseur moest lachen met de moppen en wij keken naar elkaar en hadden zoiets van: dit is meant to be.”

Laurenz Hoorelbeke: “Als ze nu een komisch duo nodig hebben, denken ze meteen aan Jasmine en Laurenz.” (Lacht)

Jasmine Jaspers: “Er is ook een groot vertrouwen tussen ons, anders zouden die improvisatiescènes niet zo goed lukken. Ik weet wat ik aan Laurenz heb en hopelijk weet Laurenz ook wat
hij aan mij heeft.” (Lacht)

Is het nodig om naast het podium ook goed overeen te komen om goed samen te spelen op het podium?

Jasmine Jaspers: “Dat is wel een surplus. Je kan natuurlijk niet met iedereen even goed overweg, maar dan is het ook moeilijker om een goede prestatie neer te zetten.”

Laurenz Hoorelbeke: “We zijn allebei wel vrij dominante types en dat komt soms ook zo over naar beginnende collega’s.”

Jasmine Jaspers: “Dominant, je bedoelt imposant? Dominant, dat lijkt of we met een zweep op het podium staan en iedereen commanderen wat ze moeten doen.”

(Lachen beiden)

Laurenz Hoorelbeke: “Imposant inderdaad. Dat is gewoon wie we zijn en als we niet bij elkaar zijn, zal dat waarschijnlijk wel wat minder zijn. Niet dat je schrik moet hebben om met ons samen te werken. Maar je moet wel al een serieuze durf hebben om tegen ons in te gaan. Je hebt dan ook een goede ruggengraat nodig om in dit vak te staan.”

Wat is jullie favoriete rol al samen geweest?

Samen: “Floris & Frida.” (Lachen)

Jasmine Jaspers: “Dat is iets nieuws wat we samen creëerden.”

Laurenz Hoorelbeke: “Dat is heel fijn als je twee karakters zelf mag mee bedenken en zelfs inspraak krijgt in de kostuums. Het is ook tof dat we als standaard in de sprookjesmusicals staan. Voor de kinderen zijn we dan die twee onnozele van de show en dat voelt wel goed aan.”

Jullie maken wel veel grapjes op het podium?

Laurenz Hoorelbeke: “We kunnen er wel wat van. En dat is ook wat de kinderen onthouden, die willen dan nooit met de prins en prinses op de foto, maar met Floris & Frida.”

Jasmine Jaspers: “Het is ook tof voor de ouders omdat we er wel eens een gedurfd grapje in steken dat de kinderen
niet snappen, maar de ouders wel.”

Hebben jullie een ritueel vlak voordat jullie het podium opgaan?

Laurenz Hoorelbeke: “We geven elkaar altijd een kusje op de mond.”

Jasmine Jaspers: “We zitten ook altijd naast elkaar in de backstage en ik breng dan ook altijd afdepdoekjes mee voor Laurenz, want die zit om de een of andere reden altijd onder de hoepelrok van de andere acteurs.”

Laurenz Hoorelbeke: “En dat is wel warm onder die kostuums.”

Jasmine Jaspers: “Ik vertelde onlangs nog het verhaal van Laurenz die onder mijn hoepelrok moest zitten en ik last had van mijn lies. Een productiemedewerker had daar dan reflexspray opgedaan, maar juist op een plek waar je het liefst niet hebt. Dus echt, ik stond in brand. Laurenz moest dan onder die rok. Omdat ik half te laat was, kwam daar al veel rook onder toen Laurenz er nog onder zat. Hij was dan aan het hoesten en ik zag niets toen ik opging en dacht constant aan het feit dat ik in brand stond. Ik trapte toen nog op de hand van Laurenz. Die scène, wat was dat zeg.” (Schaterlacht)

Laurenz Hoorelbeke: “Dat was in ‘Doornroosje’. En ik zat daar helemaal onder die hoepelrok en als ik die dan omhoog deed, kwam daar een hele wolk stoom uit.”

(Lacht)

Jasmine Jaspers: “Goeie herinneringen inderdaad.”

Jullie hebben beiden al veel gedaan natuurlijk, maar waar dromen jullie nog van?

Laurenz Hoorelbeke: “Ik zou heel graag nog eens een serieuze rol spelen.”

(Jasmine schiet in de lach)

Laurenz Hoorelbeke: “Als je een keer dat komische typetje hebt gedaan, dan kom je daar moeilijk van af. Wat positief is, want je hebt altijd werk en je weet dat je altijd kan terugvallen op dat gegeven. Maar toch zou ik graag nog eens een serieuze rol spelen, eentje waarbij je moet bleiten op het podium.”

Jasmine Jaspers: “Je beseft toch, de manier waarop je dat nu zegt, dat dat zo komisch is.”

Laurenz Hoorelbeke (Lacht): “Lap, alle kansen verspeeld.”

Jasmine Jaspers: “Goh, ik moet heel eerlijk zijn dat de dingen die ik nu doe hetgeen is waar ik van gedroomd heb en dat is dat ik met mijn vrienden op het podium kan staan, maar ondertussen ook een goede huisvrouw kan zijn en kan koken en zorgen voor mijn man en mijn hondjes. Dus op dat gebied, I’m living the dream. Maar ik zou het wel fijn vinden als we nog eens een musical doen, maar met alle goede vrienden tezamen. Dat zou ik echt geweldig vinden.”

Laurenz Hoorelbeke: “Bij de ‘Rocky Horror Show’ is dat ongeveer wel gelukt. Hoewel, ik had toen nog niet zoveel contact met jullie omdat ik er niet heel veel moest zijn. Jullie deden ook alles mee met het ensemble.”

Jasmine Jaspers (Serieus): “Maar je had wel een serieuze rol.”

(Schieten beiden in de lach)

De volgende musical waarin we jullie samen kunnen bewonderen is Robin Hood & Ik. Zijn jullie daar al mee bezig?

Laurenz Hoorelbeke: “Nee, we zijn daar nog niet mee bezig. Eerst nog ‘MAMMA MIA!’ afronden en dan focussen op ‘Robin Hood’. Dan zijn we weer te zien als duo.”

Jasmine Jaspers: “Dan mogen Floris & Frida weer afgestoft worden.” (Lacht)

Zin in?

Laurenz Hoorelbeke: “Absoluut”

Jasmine Jaspers: “Sowieso. Dan kunnen we nog eens goed lachen met elkaar.”

Laurenz en Jasmine spelen in de musical ‘Robin Hood & Ik’ vanaf 9 oktober 2021. Het duo is ook nog te zien als Floris en Frida in de musical ‘Sneeuwwitje’ vanaf 13 maart 2022. Laurenz kruipt tot slot vanaf 10 december 2021 in de huid van de Admiraal von Schreiber in de topmusical ‘The Sound of Music’. Deze drie musicals spelen in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent en Trixxo Theater Hasselt.

Meer artikels