Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

“Als je Houdini kan beetnemen, dan heb je het echt gemaakt als goochelaar”

Nicholas Arnst is van kleins af aan gefascineerd door street magic en goocheltechnieken. Dankzij Belgium’s Got Talent werd hij opgepikt in Vlaanderen. Hij verbaast iedereen met zijn vingervlugheid en optische illusies. Gesteund door collega-goochelaar Luc Apers creëerde hij de nieuwe zaalshow ‘In alle eerlijkheid’.

Als er één goochelaar op de hele wereld, dood of levend, je een truc zou mogen aanleren, wie zou dat dan zijn?

Nicholas Arnst: “Goh, dat is moeilijk. Als ik een naam zou moeten zeggen die iedereen kent, dan ga ik voor Houdini. Niet dat hij mijn favoriete goochelaar is, maar hij was wel heel goed in wat hij deed en eigenlijk de trucs groots maakte. Als een typische goochelaar bijvoorbeeld een truc zou doen waarbij hij door een muur loopt, dan zet hij een muur op het podium en loopt hij erdoor. Als Houdini deze truc zou doen, dan zou hij naar een stad gaan en vragen naar de tien beste metselaars om de grootste en sterkste muur te bouwen die er bestaat en daar dan zijn truc rond breien. Hij is gewoon heel goed in een ervaring rond een enkele truc te bouwen.

Maar op persoonlijk vlak kies ik voor Dai Vernon. In de goochelwereld is hij bekend als ‘The Professor’ en dat is gewoon een ongelofelijk figuur. Hij is begonnen op zijn zesde en is blijven goochelen dag in dag uit, zelfs obsessief, tot zijn dood op zijn 98ste. Hij woonde zelfs in ‘The Magic House’ in Hollywood, dus letterlijk in een goochelkasteel. Dat vind ik waanzin.

Maar zijn passie voor het beroep was zo gek, dat ik het geweldig zou vinden als ik een minuut naast hem kon zitten en leren. Hij is bekend als ‘The Man Who Fooled Houdini’ en als je zelfs Houdini kan beetnemen, dan heb je het echt gemaakt als goochelaar.”

Daar kan ik me iets bij voorstellen. Over naar jouw leven als goochelaar. Waarom heet je tweede zaalshow ‘In alle eerlijkheid’?

Nicholas Arnst: “Het verhaal gaat over een goochelaar die zijn leven heeft opgebouwd uit leugens en die na al die jaren besluit om eerlijk te zijn. Het effect daarvan is zeer interessant. De hele show draait om bedrog. De goochelaar probeert eerlijk te zijn, maar komt tot de conclusie dat het eigenlijk niet uitmaakt of die nu zijn geheimen verklapt of niet, mensen worden altijd beetgenomen bij het goochelen.”

Spannend, maar dat is iets wat een goochelaar normaal niet doet, toch?

Nicholas Arnst: “Mensen denken dat er een soort van eed is die je moet afleggen als goochelaar. (Lacht) Dat is dus niet zo, en dat is iets wat me al lang bezighoudt. Wat zou er gebeuren als je toch je geheimen vertelt? Uiteindelijk
ben ik ervan overtuigd dat als ik in mijn kaarten laat kijken, ik nog altijd mensen zou kunnen beetnemen. Mensen zijn toch vaak ontgoocheld als ze de standaarduitleg van een truc krijgen. Letterlijk ont-goochel-d dus.” (Lacht)

Je bent al lang bezig met het goochelen, maar je deed pas op je 21ste mee aan ‘Belgium’s Got Talent’. Waarom heeft het zolang geduurd vooraleer je de stap hebt gezet?

Nicholas Arnst (lacht): “Ze hebben me heel hard moeten overtuigen om mee te doen. Ik dacht dat de show niets voor mij zou zijn en dat het toch niets zou opleveren. Maar uiteindelijk toch overtuigd en nooit spijt van gehad.”

Dankzij de steun van je familie en vrienden ben je dus eigenlijk verder geraakt?

Nicholas Arnst: “Ze hebben me aangemoedigd. Zelf vond ik dat nogal een grote stap. Ik had nog nooit voor zo’n groot publiek gestaan. Mijn goochelen was ook gemaakt voor kleine groepjes, dus dat was wel een uitdaging om dat te vertalen naar een grote groep toeschouwers. Dat was wel spannend.”

Hoe voelde het om nog vrij onbekend te zijn tot het andere moment waarop VTM je vroeg om een show te maken?

Nicholas Arnst: “Oorspronkelijk ging het een heel klein programma zijn in het weekend en zou het niet uitgezonden worden op VTM. Maar dat werd alleen maar groter. Er waren toen wel periodes, toen ik net op tv kwam, dat ik niet over straat kon wandelen zonder dat mensen me aanspraken en vroegen om een truc te demonstreren. Dat was best wel intens. Ik weet nog goed na de eerste uitzending dat er een groep meisjes op me kwam afgerend. Ik probeerde nog weg te glippen, maar dat lukte niet. Die vroegen om een truc te zien, maar ik heb die gewoon nooit kunnen afmaken, omdat de groep zo enthousiast was en aan het flippen dat ze iemand zagen van op tv. Achteraf is dat wel grappig, maar op dat moment vond ik dat wel heel vreemd. Ik wist ook niet goed hoe ik daarmee moest omgaan.”

Word je soms nog aangeklampt op straat om een truc te tonen?

Nicholas Arnst: “Dat gebeurt wel af en toe. Soms doe ik dat dan en soms niet. Het hangt ervan af hoe mijn dag is. En als ik dan de straat intrek, heb ik liefst een camera mee. Als er dan een truc is die ineens heel goed lukt of er is een zotte reactie en dat staat niet op camera, dan word ik helemaal gek.” (Lacht)

Nicholas, In alle eerlijkheid is te zien op 25 september 2021 in Capitole Gent, op 12 februari 2022 in Trixxo Theater Hasselt en op 21 mei 2022 in Stadsschouwburg Antwerpen.

Meer artikels