Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

“Ik haal graag inspiratie uit de dagelijkse realiteit”

Sven De Ridder houdt de lippen stijf op elkaar over een 25 jaar oud mysterie

Hij is bekend van het theater en televisie, leent zijn stem aan animatiefilms en maakt sinds 2016 een unieke filmpodcast. Dit najaar brengt hij met zijn eigen gezelschap het stuk ‘De Scouts Forever’ in Capitole Gent. Sven De Ridder is de man die je zoekt. ‘De Scouts Forever’ ging in première in de zomer van 2019. Van de geplande reisvoorstellingen werden er 25 verplaatst. In september wordt het stuk hervat.

Hoe was het om de productie opnieuw op te starten?

Sven De Ridder: “Het is intussen twee jaar geleden, maar je begint het script opnieuw te lezen en het komt allemaal terug. Je hoort ook de andere acteurs bezig en meteen kan je die dialogen aanvullen. Als acteur zit die tekst opgeslagen in één of ander vakje in je hoofd en heel merkwaardig maar dat schuifje gaat open en de tekst is terug. Wat voor ons ook handig is, is dat we al onze producties opnemen zodat we naast de tekst ook nog onze bewegingen en handelingen kunnen terugzien.”

Waar haalde je de inspiratie voor het stuk ‘De Scouts forever’?

Sven De Ridder: “De inspiratie komt vooral van Brik (Brik van Dyck,co-scenarist, nvdr) omdat hij een echte scoutsman is. Hij heeft een scoutsverleden en vertelt daar dikwijls over. Ik voelde dat er een stukin zat. Ik ken niks van scouts en scouting, maar als hij daarover vertelt lijkt me dat zo’n fantastisch strijdperk. Dat is eten en drinken om een stuk van te maken. Het is heel raar dat niemand dat nog nooit heeft gedaan.” (Lacht).

Van welke andere inspiratiebronnen maak jegraag gebruik?

Sven De Ridder: “Ons eerste stuk ‘De Crème Glace Oorlog’ is bijvoorbeeld gebaseerd op het echte verhaal van twee rivaliserende ijsventers in Wilrijk. Ze deden daar elkaar echt den duvel aan, maar intussen zijn dat goede collega’s geworden. Ik haal dus graag inspiratie uit de dagelijkse realiteit en probeer het niet al te ver te zoeken. De stukken die we brengen moeten herkenbaar zijn. Voor ons is theater een familiegegeven. Je kan met je kinderen of met de bomma komen kijken en daarom moet het heel herkenbaar blijven. Ook het stuk ‘Weekend Cowboys’ dat we in de zomer van 2022 brengen, klinkt heel exotisch en heel Amerikaans maar het gaat eigenlijk over mensen die tijdens het weekend iets anders willen doen met hun leven en in een cowboy- en indianendorp verblijven. Zij nemen dat ook heel ernstig.”

Nooit overwogen om ook andere genres op de planken te zetten?

Sven: “Dat is nog te vroeg voor ons gezelschap, denk ik. We zijn begonnen in 2018. Ik heb vroeger zelf in het Echt Antwaarps Theater wel andere stukken zoals thrillers gespeeld, maar we willen ons nu eerst op de kaart zetten. We willen eerst laten zien waar we voor staan en dan later kunnen we nog gaan experimenteren. Er zijn bovendien ook andere dingen die ik kan doen op televisie.”

Hoe kon je voor ‘De Scouts Forever’ zo’n sterke cast aantrekken?

Sven De Ridder: “Ik heb bij het schrijven dikwijls al bepaalde acteurs of actrices in het achterhoofd. Het is daarna dan een kwestie van agenda’s en zien of ze vrij zijn. Maar ik ken ondertussen zoveel mensen en ook in welke rol ik ze eventueel zou kunnen steken dat het heel leuk is om te casten. Het samenbrengen van heel verschillende mensen, vind ik trouwens heel plezant; mensen die niet voor de hand liggend zijn zoals bijvoorbeeld Kristel Verbeke in onze kerstvoorstelling ‘Kerstmis den boom in’. Ik zag dat in haar en zij heeft dat fantastisch gedaan. De casting maakt volgens mij de helft van je stuk. Als je de juiste mensen op de juiste rollen kan zetten, is je werk als regisseur al voor de helft gedaan. Ik vind het zelf ook leuk om gecast te worden in ensembles waarin je dat niet zou verwachten. Ik ben ooit voor televisie gevraagd om in ‘De Ronde’ mee te spelen en dat was met acteurs waar ik nog nooit had mee samengewerkt en dat was heel plezant. Dat houdt je als acteur ook fris.”

Het stuk ‘De Scouts Forever’ gaat over een 25 jaar oud mysterie. Kan je een klein tipje van de sluier oplichten of blijft het een goed bewaard geheim voor wie de voorstelling nog niet heeft gezien?

Sven De Ridder: “Nee, nee … want na de voorstelling wordt het mysterie ontrafeld en vraag ik de mensen in de zaal om het niet verderte vertellen. Het stuk is – zoals we zeggen – een who-fun-it. (Lacht) Je hebt een who-done-it, maar bij ons wordt dat dus een who-fun-it. Het publiek gaat de pauze in met een groot vraagteken. Iemand heeft iets gedaan en gaandeweg worden in het stuk verschillende aanwijzingen geven en pas op het einde wordt onthuld wie het heeft gedaan. Wat ik wel al kan zeggen, is dat er geen moord wordt gepleegd maar dat het wel heeft te maken met een levensveranderend iets.” (Mysterieus)

‘De Scouts Forever’ staat op 30 oktober in Capitole Gent.

Meer artikels