Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Unieke symfonie op basis van 33 songs van The Beach Boys

Donderdag 2 juni 2022 vindt in de Antwerpse Stadsschouwburg de wereldpremière plaats van ‘The Seven Symphonies – A Classical Tribute To Beach Boys Music’. Dit nieuwe werk van Roeland Jacobs en Rob van Weelde op basis van de muziek van The Beach Boys wordt live uitgevoerd door het Antwerp Philharmonic Orchestra o.l.v. Alexandra Arrieche. ‘The Seven Symphonies’ wordt volgende week vrijdag 11 maart ook uitgebracht op CD.

“The Beach Boys maakten in de jaren ’60 furore als boysband van de Amerikaanse Westkust. Ze zongen veelal over surfen en alles wat daarmee samenhangt. Hun muziek wordt gekenmerkt door een zeer harmonisch geluid en leent zich daardoor uitstekend voor omvorming tot klassiek repertoire en uitvoering door een groot orkest”, zeggen musicus en arrangeur Roeland Jacobs en Rob van Weelde, medeoprichter van de WedgeView Studios en eigenaar van het label WedgeView.

“We gingen met deze muziek aan de slag en selecteerden 33 songs. Hierbij lieten we ons leiden door de schoonheid van de songs en hun klassiek potentieel, minder door hun bekendheid”, aldus Roeland, die de arrangementen van de songs geschreven heeft. Rob maakte op zijn beurt de indeling in de zeven symfonieën: Capella, Room For Nature, Beach Waltz, The Nearest Faraway Symphony, Symphony Of The Unknown, Symphony Of The Little Bird en de Pet Symphony.

Basis voor The Seven Symphonies was een volledig filharmonisch orkest. Bij het schrijven van de arrangementen moest bepaald worden welke instrumenten ingezet zouden worden voor de leads en welke instrumenten gebruikt moesten worden voor de ritmesecties. Na voltooiing van de arrangementen door Roeland Jacobs tekende Dominique Vanhaegenberg voor de orkestratie voor het 60-koppige Antwerp Philharmonic Orchestra.

“Gedurende heel dit proces hadden we contact met Scott Totten, lid en musical director van de Beach Boys touringband. Ook de audio-opnames zijn aan hem ter beschikking gesteld en via hem aan de originele Beach Boys”, verduidelijken Roeland en Rob. Begin augustus 2021 werden The Seven Symphonies met de musici van het Antwerp Philharmonic Orchestra opgenomen in de Galaxy Studios in Mol, onder leiding van de Braziliaanse Night of the Proms-dirigente Alexandra Arrieche. Na de release van de cd op vrijdag 11 maart vertolken zij dit nieuwe werk eenmalig live in Stadsschouwburg Antwerpen op donderdag 2 juni 2022.

The Seven Symphonies – A Classical Tribute to Beach Boys Music’ op donderdag 2 juni 2022 om 20.00 uur in Stadsschouwburg Antwerpen.

Meer artikels