Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

Haal jouw gratis exemplaar in Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent of Trixxo Theater Hasselt.

DO-RE-MI redenen waarom je ‘The Sound of Music’ moet gezien hebben

Iedereen heeft herinneringen aan The Sound of Music, groot of klein, ooit heb je de film al gezien. De musical zit in ons collectieve geheugen. Het is niet zomaar een mooi liefdesverhaal met liedjes. Nee, het gaat breder. Het vertelt een geschiedenis, een tijd waar we nooit meer naartoe willen, maar een tijd dat we ook nooit mogen vergeten. Jammer genoeg wordt het verleden meer en meer realiteit en komt alles waar deze voorstelling om draait terug naar boven.

Oostenrijk wordt overgenomen door Duitsland. Oekraïne wordt overgenomen door Rusland. De von Trapp familie vlucht. Miljoenen Oekraïners vluchten naar het buitenland, zelfs naar ons kleine België. Eigenlijk is ‘The Sound of Music’ hedendaagser dan ooit. 

Het klinkt allemaal erg en emotioneel, dat is het ook, maar geloof ons ‘The Sound of Music’ is ook fun met de liedjes waar je instant vrolijk van wordt.

We woonden zelf de première bij en zaten de hele tijd aan het podium gekluisterd. Geen tijd om afgeleid te worden, de actie gebeurt op het podium. En dat is zo goed dat je er niet kan van wegkijken. 

Waarom moet jij volgens ons naar ‘The Sound of Music’ gaan kijken? Dat is simpel, we hebben enkele DO-RE-MI redenen voor jou. 

Dolle pret met Frau Schmidt. Maja Van Honsté speelt de rol van huishoudster zo overtuigend en met zoveel humor dat je niet anders kan dan lachen. Al zijn het de stomste mopjes ooit. Als iedereen op het podium staat, alsook Maja, dan raden we aan even naar haar te kijken in plaats van naar de rest. Je ligt gewoon plat van het lachen. Het verhaal is al zwaar genoeg maar dankzij haar humor kan je ook eens huilen van het lachen. 

Regisseur Stany Crets maakt opnieuw een topper met deze vintage versie van ‘The Sound of Music’. Geen overdreven en absurde humor zoals in andere musicals, maar dicht bij de echte versie. Bij zo’n klassieker werkt dat. ‘The Sound of Music’ met de specifieke Stany humorsaus erover, subtiel maar toch herkenbaar. Een pareltje van een musical.

Miljaarde, wat een stem heeft Ianthe Tavernier. Ianthe schittert als Maria en neemt het volledige podium in als ze erop staat. Julie Andrews, wie? Elk nummer dat ze zingt wordt beëindigd met een waanzinnig applaus van het publiek. Terecht. Ianthe is een ster, daar komt het op neer. 

Fabuleuze choreografie dankzij Martin Michel. Er is over nagedacht, dat is zeker. De choreografie moet goed zijn, maar ook de acteurs die het moeten verwezenlijken. En ja hoor, dat is er ook knal op. Als je de danspasjes, kostuums en muziek bij elkaar ziet droom je er echt van om zelf op het podium te staan. 

Soldaten van de SS die het podium overnemen. Even shockerend en indrukwekkend. Je hoort meteen de stilte in de zaal. Als Herr Seller, oftewel Mart van den Hout aan het woord is stokt even je adem. Hij speelt het zo goed en zo overtuigend dat het beangstigend wordt. Hoedje af voor de acteerprestatie van Mart. 

Laaiend enthousiast over de kindercast. Kleine Gretl, gespeeld door Marie De Cat doet je hart smelten. Brigitta en Marta von Trapp, gespeeld door Romy Van Minnebruggen en Sanne Van Zwam, zingen als een nachtegaaltje. Ferre Vereecken alias Kurt von Trapp is zo schattig, maar toch zo professioneel. Louisa wordt gespeeld door Josefien Derijcke die we allemaal nog kennen uit Annie met veel flauwe humor en veel emotie. De hoge noten van Senne Vanwildemeersch alias Friedrich zorgen voor zoveel kippevel dat je toch even je jas moet aandoen. Zo goed is deze kindercast, met dank aan Ilse La Monace en Inge Teeuwen. 

Tienduizend redenen zijn er nog. Maar dat is teveel om op te noemen. Ga dus vooral kijken en oordeel zelf. 

‘The Sound of Music’ speelt nog tot en met 24 april in Stadsschouwburg Antwerpen en Trixxo Theater Hasselt. 

Meer artikels